Гледай
на живо

"Марсиански" условия на Земята

НАСА изследва психологическите последици от изолацията

След 8 месеца живот в условия на изолация на отдалечен хавайски вулкан, шестима изследователи, подкрепени от НАСА, напуснаха своя "марсиански" купол и успешно приключиха своята мисия, съобщава Асошиейтед прес.

 Екипът, който е съставен от четирима мъже и две жени, беше поставен под карантина в подножието на най-големия активен вулкан в света Мауна Лоа през месец януари. Комуникации с външния свят бяха подложени на 20-минутно закъснение. За това време пристигат сигналите от Марс до Земята. 

"С удовлетворение можем да кажем, че познанията, които получихме по време на нашия дълъг експеримент, ще бъдат от голяма полза за бъдещото изучаване на Марс и на космическото пространство като цяло", заяви Самюъл Пейлър от екипа, участвал в експеримента.

Целта на изследванията е да се установят психологическите последствия върху астронавтите от продължителна мисия в космоса в условията на изолация. Получените данни са от голяма полза и ще помогнат при бъдещи полети до Червената планета. НАСА се надява да ги осъществи през 30-те години на този век.

Хавайският екип носеше специално създадени сензори, които да установят какви са настроенията и близостта до другите участници в малкия купол с площ от 111 квадратни метра, в който бяха настанени. Устройствата записваха нивото на гласовете им и отчитаха дали участниците се избягват помежду си. Дали са се доближили или са се карали. Екипът разиграваше и игри, чрез които да се установи съвместимостта между участниците и техните нива на стрес.