София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МАШИНИСТИТЕ В ГЕРМАНИЯ ОТНОВО НА СТАЧКА

БЕЗСРОЧНИЯТ ПРОТЕСТ ОБХВАНА И ПЪТНИЧЕСКИТЕ ВЛАКОВЕ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Нова безсрочна стачка обявиха машинистите в Германия. Те искат по-високо заплащане и право на договаряне. Днес водачите на пътническите влакове се присъединиха към протестиращите от вчера машинисти на товарни влакове.
Това е деветата поред стачка в германския железопътен концерн „Дойче бан“ от 10 месеца насам. Протестът предизвика сериозни транспортни проблеми в държавата. Експерти изчисляват, че стачката може да струва на Германия до 100 млн. евро на ден.
Все още не е ясно колко дълго ще продължи протестът. Синдикатът „Ге Де Ел" настоява за повишаване на заплатите с 5 %, намаляване на работната седмица и отмяна на отработването. „Дойче бан" има 200 000 служители. Компанията предложи 4,7 % увеличение на заплащането плюс еднократно заплащане на 1000 евро, но е отказала да позволи на синдиката да преговаря за други работници.
От „Ге Де Ел" не обявиха кога ще приключи стачката, но подчертаха, че тя ще продължи повече от последната, която отне близо седмица и беше най-дългата в 21-годишната история на „Дойче бан".
За сега две трети от влаковете на дълги разстояния и стотици от пътническите услуги са били отказани.
Обхватът на протеста разтревожи политиците, бизнеса и други синдикати в страната.
Припомняме,че в началото на този месец се проведе най-дългата стачка в историята на германските железници, като за пет дни страната понесе загуби от 500 млн. евро.