София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Машините за евровота са готови за работа

От фирмата-доставчик увериха в сигурност на изборите за ЕП

пропускане
5 годиниИзбори 2019 1 Боряна Райчева

Машините за гласуване на европейските избори са доставени и напълно готови за работа. Това стана ясно от фирмата-доставчик "Сиела Норма"  по време на демонстрация на техниката за тазгодишните избори за Европейски парламент. Говорителят на ЦИК Александър Андреев изрази убеденост, че всичко ще протече нормално по организацията и подготовката на изборите.

При влизане избирателят има две опции: машинно и хартиено гласуване. При избор на машинно то тогава избирателят получава карта, с която може да гласува. Картите в избирателната секция ще са три, под номерата 1,2,3. В машината картите ще се редуват, за да се избегне повторно гласуване от избирател.

След като системата отчете картата от двете страни на машината се изписват номерата на кандидатите, както и преференциите.

Имате опция "Преглед, на екрана се появява окончателния избор. Ако сте сгрешили имате възможност с бутона "Назад" да избирате отново.

Ако избирателят е гласувал за независим кандидат в списъка с квадратчетата отляво, той няма причина да гласува с преференция. Затова и софтуерът не позволява да се маркира такава.

След като сте доволни от Вашия избор - натискате бутона Гласуване и изчаквате да излезе хартиената бележка. Тя се сгъва и се поставя в урната, която е предназначена за машинното гласуване.

От "Сиела Норма", коментираха информацията за манипулация на изборите във Венецуела, където също се е гласувало с такива машини. Той обясни, че вотът там е бил "проведен перфектно от гледна точка на гласуване", а нарушенията са осъществени след това и именно Smartmatic са били тези, които са дали доказателства, че е имало манипулация.