София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Машинното гласуване - отхвърлено на първо четене

Окончателното решение се взема в петък

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Със 122 гласа "за" и 96 "против" депутатите отхвърлиха  на първо четене машинното гласуване на провелото се извънредно заседание на Парламента днес.
 
Припомняме, че тези текстове в Изборния кодекс бяха внесени от депутати от ГЕРБ и подкрепени от "Обединени патриоти" и "Воля". Текстовете предвиждат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори, а този вид гласуване да остане само за президентски и европейски вот.
 
Против  измененията категорично се обявиха от БСП и ДПС. Миналата седмица последните две партии дори напуснаха пленарна зала, като по този начин не осигуриха нужния кворум. Днес позиционните формации предпочетоха да останат и да дебатират по темата.
 
След гласуването, от ГЕРБ предложиха текстовете да се гледат на второ четене в съкратен срок от три дни. От БСП реагираха остро и обявиха, че така няма да има възможност за внасянето на предложения за други промени в Изборния кодекс, но управляващите гласуваха за своето предложение и така второто четене ще се състои до края на седмицата.