София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Машинното гласуване за местния вот отпада

Поправката беше приета със 129 гласа от ГЕРБ, ОП, ДПС и "Воля"

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Няма да има машини в секционните избирателни комисии наесен, това стана ясно, след като депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс на второ четене в пленарна зала.
 
Промените бяха подкрепени с гласовете на 129 народни представители  от ГЕРБ, ОП, ДПС и "Воля". Против бяха 69 души от БСП.
 
Освен на предстоящия вот, според поправката, на всички следващи избори за парламент, президент и евродепути  вече ще се гласува само с машини в секциите с над 300 депутати, решиха още депутатите. 
 
Парламентарният вот бе включен отново в гласуването по този начин, по предложение на Красимир Ципов от ГЕРБ, въпреки че първоначално управляващите бяха предложили и те да отпаднат заедно с местните.
 
Аргументите на вносителите на измененията  са свързани с това, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни от останалите, а това налагало по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер. 
 
Вносителите се позовават и на доклада на Централната избирателна комисия за европейските избори, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. За него отивали 59 лева на глас, вместо 77 стотинки, както било при хартиената бюлетина.