София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мащабен протест на майките на деца с увреждания

Недоволните родители настояват за промени в Закона за личната помощ

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Стотици  майки на деца с увреждания се включиха снощи във времето между 17:30 и 19:00 часа в мащабното протестно шествие, тръгнало от  сградата на парламента и стигнало до тази на Министерски съвет. 
 
Недоволните извървяха пътя между двете институции с черни фланелки и балони в същия цвят, превърнали се в символ на ситуацията, в която са принудени да живеят и гледат децата си. Този път надслова на протеста беше „Системата няма да ни убие“.
 
Исканията на родителите на болните деца са свързани с промяна на Закона за личната помощ, като те настояват за индивидуални оценки на състоянието на всеки човек с увреждания.
 
Една  от майките  снощи дори се обърна към социалния министър Бисер Петков и го призова сам да подаде оставката си без да му я искат. Протестиращи настояваха  и за  оставката на Адриана Стоименова като заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
 
Предстои по-късно днес  майките да  се срещнат с премиера Бойко Борисов, за да поставят исканията си за закон за личната помощ и финансова подкрепа според индивидуалните потребности на хората с увреждания.
 
В края на протеста майките оставиха символично пред сградата на Министерски съвет обувки и други помощни средства, които по-скоро са увредили допълнително децата им, вместо да са им помогнали. След това недоволните родители се завърнаха отново към палатката зад Народното събрание. 
 
Припомняме, че след продължаващи вече месеци наред протести, в който майките изградиха палатков лагер пред парламента, изготвеният от тях, съвместно с експертите на омбудсмана Мая Манолова проект на закон беше внесен за обсъждане в работната група в Министерството на труда и социалната политика, но поради несъгласие с останалите членове, майките и обществения защитник напуснаха обсъжданията.