София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мащабна спецакция в няколко града в страната

Задържани са 43-ма души, обвинени за финансиране на тероризъм

5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Мащабна съвместна спецакция  на ГДБОП и ДАНС е стартирала на територията на няколко града в 5 часа тази сутрин, съобщиха от пресцентър на вътрешното министерство.
 
Операцията е проведена в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив Ловеч и други градове.
 
От МВР съобщиха, че са задържани 43-ма чуждестранни граждани за срок от 24 часа, обвинени за осъществяването  на територията на България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група.
 
Извършени са обиски на 50 жилища и офиси, 26 автомобила и 50 физически лица, допълват органите на реда. Иззети са документи, 32 000 евро и други вещи. 
 
По думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев, няма явна терористична заплаха за страната ни, като той разкри повече подробности за метода "хавала", използван от чужденците.
 
Според информацията, с която властите разполагат, основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин. Предполага се, че той  е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации.
 
От полицията разкриха, че провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз.