София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Масларова осъди България в Страсбург за 8000 евро

Присъдата е заради нарушена презумпция за невинност

5 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

 

Бившият социален министър Емилия Масларова осъди България пред Европейски съд по правата на човека, а причината е коментарим направени от говорителя на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и депутата от ГЕРБ Пламен Нунев. България трябва да плати на Масларова 5 000 евро за нарушаване на презумцията за невиновност и 3 000 евро разходи по делото.

Масларова беше пратена на съд през 2010 г. за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери, свързани с ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Според обвинителния акт тя заедно със семейния си приятел и управител на фирма "Стара Загора 2007" Венцислав Драганов и техни помагачи са присвоили 11 млн. лева от отпуснати близо 19 млн. лв. за ремонта на сградата.

През декември 2015 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Димитрина Ангелова оправда всички подсъдими, а в мотивите на съда година по-късно беше записано, че от нито една от експертизите не става известно колко пари са били изхарчени в ремонта.

 

Прокуратурата протестира, но през лятото на 2017 г. Софийският апелативен съд (САС) записа в решението си, че "абсурдно формулираните обвинения" са попречили за постигане на осъдителни присъди по делото. Според апелативните съдии Снежана Душкова, Карамфила Тодорова и Иван Стойчев по делото са събрани доказателства за причинени вреди, но са били така подредени, че не става ясно какво твърди обвинението. Затова САС реши, че делото трябва да бъде върнато на прокуратурата, вместо да потвърждава оправдателните присъди.