София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Масов бой в парламента на Хонконг

Напрежението ескалира заради предложени промени в закон.

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Масов бой се разрази в законодателния съвет на Хонконг днес. Един депутат е в болница, още неколцина са пострадали.

Напрежението ескалира в юмруци и ритници заради предложени промени в закон. Приемането им би позволило изпращането на заподозрени на съд от специалния административен район в китайската столица Пекин. Опасенията са, че това е път към ограничаването на свободата в Хонконг.

Аргументът на властите в полза на промените е, че те са необходими за екстрадирането на заподозрян за убийство в Тайван. Става въпрос за 19-годишен мъж от Хонконг, обвинен в убийството на бременната си приятелка по време на ваканция в Тайван, който след престъплението избягал у дома. Тайван иска екстрадицията му, но досега властите в Хонконг не можеха да изпълнят искането, защото нямат споразумение за екстрадиция с Тайван.

Дебатите се разгорещиха дотолкова, че депутатите взеха да се обиждат грубо, да прескачат банките и разблъскват репортерите, за да достигнат микрофона. В сблъсъците продемократичния законодател Гари Фан колабира и беше изнесен на носилка. По-късно бе видян с превързана ръка.

По силата на политиката „Една държава, две системи“, Хонконг има отделна правосъдна система от Пекин. Китай си върна контрола над бившата британска колония през 1997 г. при условие, че ще разреши на територията „висока степен на автономност, освен в сферите външна политика и отбрана“ за следващите 50 години.