Гледай
на живо

Масови протести срещу цените на горивата във Франция

Равносметката: 227 пострадали, 1 загинал

Масови протести срещу цените на горивата във Франция До късно през нощта продължиха протестите срещу поскъпването на горивата във Франция. Равносметката ... thumbnail text

До късно през нощта продължиха протестите срещу поскъпването на горивата във Франция. Равносметката е 238 000 демонстранти и 227 пострадали.

Над 2000 различни манифестации обединиха гнева на десетки хиляди французи в цялата страна. Свързани чрез социалните мрежи, протестиращите демонстрираха не само несъгласието си с цените на горивата, но и като цяло с политиката, водена от Макрон.

Една жена загина в хаоса, породен от демонстрациите. Тя е била блъсната от кола, управлявана от друга жена, която е водела детето си на лекар, съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер.

Майката се е озовала в непосредствена близост до протестиращите, които започнали да тропат по автомобила й. Изпаднала в паника и натиснала педала на газта, при което е прегазила жената. Водачката на автомобила е задържана, съобщава се, че е била в шок.

Протестите срещу високите цени на бензина се организират от т. нар. движение на "жълтите жилетки" и минават под мотото "черен гняв".

Недоволството е насочено срещу намерението на правителството да повиши данъците за шофьорите и да увеличи акцизите върху горивата от догодина. В момента във Франция литър бензин струва около 2 евро.