София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Масови проверки на данъчните по морето

Изтича срокът на малките фирми за новите касови апарати

пропускане
5 годиниОбщество 18 Боряна Райчева

Масови проверки на данъчните за издаване на фискални бонове по морето стартират от утре. В помощ на инспектиращите може да бъде и всеки един гражданин, който чрез сваляне на специално приложение на телефона си вече ще има възможност да проверява валидността на касовата бележка чрез нейния баркод. Ако тя е невалидна, той съответно ще може да подаде сигнал до контролните органи.
 
В същото време днес изтича крайният срок за въвеждане на новите касови апарати от всички фирми, които не са регистрирани по ДДС. Във  връзка с това телевизия "Евроком" вече получи сигнали за нови проблеми с достигането на отчетите до сървърите на НАП. 
 
Припомняме, че в поредица наши репортажи през месец февруари тази година ви показахме как близо 20 малки фирми от Велинград бяха запечатани или заплашени от запечатвани именно заради липсващи отчети в базата на приходното ведомство. Липса, за която търговците се оказа, че няма как да разберат, ако не проверяват ежедневно чрез електронен подпис пристигнало ли е  изпатеното от тях.