София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Масови проверки на летните намаления в Гърция

Търговци очакват по-високи обороти

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Започнаха летните намаления по магазините в Гърция. По-ниските цени обаче са масово проверявани от екипи на финансовото министерство. Примамливи за клиента са магазините, които обявиха до 70% намаления на стоките. За първи път се прилага и наредбата за временно отнемане на лиценза до три месеца, ако собственикът на търговски обект откаже или затрудни проверката. За неиздадени касови бележки се глобяват както търговецът, така и купувачът.

Масови са проверките в туристическите райони, за да не се подвеждат чужденците по нереални намаления. Задължително на етикета на стоката се отбелязва първоначална цена, процентът на намаление и новата цена.

От Агенцията за защита на потребителя предупреждават да се обръща особено внимание на щандовете с отделени и намалени артикули. Вече има наложени глоби за нелоялна търговска практика.

Инспекторите пуснаха и специални брошури на английски език за улеснение на туристите в случай на нарушения. От министерството на финансите в Атина са категорични, че ще са безмилостни за нелоялните търговци, като глобите ще достигат до няколко хиляди евро, а ако се налага ще има и отнети лицензи.