София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Медици излязоха на мълчалив протест

За последните 10 дни са постъпили около 5 сигнала за насилие над медик

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Стотици медици излязоха пред лечебните заведения, за да кажат „Не на насилието!” Протестните действия бяха символични, а заявка за участие в тях дадоха десетки болници, сред които и болницата в град Лом и Русе.

Лекарите сравниха случващото се с „тъмните векове“ на Европа. Тогава всеки е оправял проблемите си със сила и заявиха, че една от основните причини да се стигне до сегашната ситуация е отсъствието на държавата в здравеопазването и не само. Статистика показва, че за последните 3 години са подадени около 600 сигнала за насилие над медици. За последните 10 дни са постъпили около 5 такива сигнала. Един от тях е с екип на спешна медицинска помощ, които е помагал при извозването на ранените от верижната катастрофа на АМ“ Тракия“. Случаят на агресията се разиграва в село Момин проход малко преди тежката верижна катастрофа. От спешната помощ в Костенец се отзовават на подаден сигнал, но на екипът му отнема 20 минути да стигне до селото. Медиците установяват, че човекът е починал, след което негов съсед напада екипа. Медиците са бити, но въпреки че са пострадали от побоя след това са повикани да помагат на пострадалите на "Тракия".