София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Медици от частните болници отново спират работа за час

Мярката е част от протеста срещу Рамковия договор

8 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Лекарските протести срещу здравната реформа на ресорния министър – д-р Петър Москов, продължават. И днес медиците ще спрат работа за един час в знак на недоволство с приетия служебен Рамков договор, който влезе в сила не на шега от 1-ви април.
В протестните действия се включиха няколко частни болници, а общинските и държавните обмислят дали да се присъединят към исканията им.
Припомняме, че в събота джипитата решиха да се върнат в кабинетите си заради постигнатия консенсус със здравното ведомство след среща между двете страни миналата седмица.
От Българския лекарски съюз готвят национален протест утре пред сградата на Министерски съвет, в който се очаква да се включат много представители на гилдията.
Междувременно тече усилена работа по разработването на системата, която е част от мотивите за недоволството на лекарите – пръстовите идентификатори. По думи на министър Москов електронизацията на пациентите ще улесни административната работа на медиците. Пред в-к „24 часа“, той заяви, че онзи лекар, който е против нововъведението, е повече бизнесмен, отколкото с функции на медицинско лице. Москов беше категоричен, че идентификаторът ще бъде въведен пилотно през идния месец от НЗОК с бюра в големите болници, където всеки пациент, който има нужда да се информира за електронизацията, може да се запознае с нея. Уникалният цифров код ще бъде снеман за минута, като той ще гарантира плащане от името на касата на услуги, в присъствието на здравноосигуреното лице и по негово желание. По думи на ресорния министър основният проблем в сектора остава изместването на медицинската от търговската дейност, което според него ще се промени именно с въвеждането на подобни иновации у нас.