София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Медицинските сестри излизат на протест

Цели випуски напускат България

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Цели випуски медицински сестри напускат България. Причините са крайно ниското заплащане, което получават и не оценяването на тежкия положен труд.

„Ние излизаме на протест, защото искаме да кажем на всички, че повече така не можем да работим. Искаме политическо съгласие за това да се остойностят нашите дейности, нашият труд да бъде достойно оценен, защото е високо квалифициран, труден, рисков, ако нас ни няма, няма да има и здравеопазване”, коментира в студиото на „Тази сутрин” Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Разговорът засегна въпроси като началната работна заплата на младите професионалисти, която в сравнение със западните страни и в частност Германия е над 10 пъти по - ниска. Отбелязано бе и ниският брой на медсестрите в здравните заведения, който приближава този до лекарите, а съотношението според Недкова е крайно неполезно, защото по този начин се стига до положение, в което не се извършва качествено работата, тъй като се налага един служител да обхваща 2 - 3 работни места. Подобни действия са необходими поради крехката ни здравна система, както и органичените възможности на бюджета.

Застаряваща е средната възрастова група на медсестрите у нас, които упражняват професията. Средната възраст на сестрите е 53 г., на акушерките – 51 г., на фелдшерите – 56 г., а рехабилитаторите и рентгеновите лаборанти са на средно 51 г. По нейни думи интерес към професията има, но младите избират да напуснат страната и да започнат обучение там, за да упражняват професията извън България.

Очаква се над 3 хил. специалисти по здравни грижи да излязат на протест на 12 май, Международният ден на сестринството. Медицинските работници ще протестират в центъра на столицата на площад "Независимост" в 11 часа.