София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Медицинските сестри излизат на протест на 1 март

Причината са ниските заплати и прекомерното натоварване

5 годиниОбщество 15 Боряна Райчева

Медицинските сестри от много градове в  България излизат на протест пред Здравното министерство, пред болниците и сградите на общинските администрации на 1 март. 

Протестът първоначално тръгна стихийно от Фейсбук, но впоследствие получи подкрепата на съсловната организация - Българска асоциаация на професионалистите по здравни грижи.   

Медицинските сестри настояват за начално възнаграждение от две минимални работни заплати и нова регулация на работното време, съобразена с Кодекса на труда.

Представителка на стачкуващите поясни, че ниското заплащане ги принуждава да поемат по няколко смени, да работят извън графика си и на още две-три места.

Експерти в бранша разкриват, че тези антиусловия са характерни за 80 на сто от общинските болници у нас. 

Нормативната база за опасен и вреден труд, какъвто безспорно е трудът на медицинския персонал, е остаряла и се изразява в една кофичка кисело мляко дневно. 

Медицинските сестри не получават и топла храна, защото мнозинството болници в България си доставят храна чрез кетъринг фирми  - включително и за болните, а бившите кухни са превърнати в болнични стаи.

Сособено драматична е ситуацията в операционните отделения и реанимациите на болницте.  

Там от години се наблюдава хроничен недостиг на персонал, особено на санитари.

Новите възнаграждения на санитарите у нас надвишиха с малко минималната работна заплата и затова търсенето на такъв персонал остава голямо. 

Малцина обаче са мотивирани да се трудят за такова мизерно възнаграждение.

Не достигат и ваксини за персонала на операционните, където постъпват пациенти, носители на вируса на HIV, на хепатит и на  куп други заразни болести, предаващи се по кръвен път. 

Заради дефицита на медицински сестри в много болници се налага санитарите да поемат и сестринските задължения, без да притежават необходимата квалификация и умения.      

Въпреки че стартовите възнаграждения на сестрите трябваше да се повишат от началото на тази година от 700 на 900 лв. на пръстите се броят болниците, които могат да си позволят такова заплащане.

Причината е, че парите, които изработват по линия на Здравната каса, не са достатъчни, за да покрият дори разходите за фонд работна заплата.

Ето защо в много лечебни заведения в страната заплатите на сестрите са близки до минималните и доближават трудовите възнаграждения на санитарите.

 

Очаквайте подробности по темата!