Гледай
на живо

Медицинските сестри на национален протест днес

Исканията им са за по-високо заплащане и регулиране на работното време

Медицинските сестри на национален протест днес    Медицинските сестри от цялата страна се събират на протест пред Здравното министерство ... thumbnail text

 

 Медицинските сестри от цялата страна се събират на протест пред Здравното министерство днес. 

Освен там те ще протестират пред болниците и пред общинските администрации в областните градове.

Основните им искания са за начална работна заплата в размер на две минимални трудови възнаграждения и регулиране на работното време.

Първоначалните искания на сестрите бяха за три стартови минимални работни заплати, но след срещата в МС между лидери на съсловни и профсъюзни организации с премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев те ги свиха на две.

Въпреки това Ананиев коментира, че проблемите се решават с диалог, а не с протести.

Проблемите на медицинските сестри и на много от професионалните здравни работници у нас идват от това, че често им се налага заради ниското заплащане да работят на две места и извънредно.

От сектора настояват и за цялостна държавна политика за труда на медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и физиотерапевтите.

"Това, което ни накара да излезем на национален протест, е, че вече 5-6 години имаме подписани колективни договори, които са само на хартия. В повечето от лечебните заведения са с неактуализирани договори повече от 5 години“, сподели пред Нова телевизия Радостина Димитрова от Университетската многопрофилна болинца в Бургас.

„Една заплата, която да бъде в границите на 1000 до 1500 лв., би позволила на колегите да работят на едно място, да бъдат максимално в кондиция в това, което вършат“, убедена е медицинската сестра.

Протестът обаче доведе до остър конфликт между сестрите и ръководствата на синдикалните организации. 

В четвъртък в социалните мрежи се появи съобщение, че протестиращите снемат доверието си от КНСБ.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази съгласие с преценката на здравния министър и подчерта пред медиите, че „не протестите, а диоаалогът е работещо решение“.

Той припомни, че през май миналата година КНСБ и Асоциацията на специалистите по медицински грижи излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването заедно с 5000 сестри и лаборанти.

„Това, което успяхме да постигнем тожгава, беше увеличение на минималното възнаграждение чрез колективен договор в здравеопазването от 700 на 900 лв. През тези две години, откакто подписахме този колективен договор, има увеличение със 100 лв. на година в много болници”, каза Димитров, но призна, че все пак това увеличение не е получено навсякъде.