София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Медицинските сестри са "изчезващ вид"

Специалистите по здравни грижи излязоха на протест

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Специалисти по здравни грижи от цялата страна излязоха на протест на връх професионалния си празник. В деня на Международния ден на сестринството, в София, на площад „Незивисимост“, се събраха стотици медицинските сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори и изразиха недоволството си символично с куфари с надпис "Тръгваме си".

Те бяха подкрепени от пациентски и съсловни организации.

Основното искане на протестиращите са за достойно заплащане. Те се оплакват и от недостиг на карди, както и липса на млади специалисти в здравната система.

Сестрите настояват за поне 1500 лева заплата, тъй като възнаграждението им в момента е близко до минималната работна заплата. В резултат на това младите хора напускат България и избират кариера в чужбина. Медицинските сестри се определят като „изчезващ вид“.

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г.

Сестрите посочват, че работата им е тежка, а апаратурата – недопустимо стара и в много лошо състояние заради липсата на пари. Често работят на няколко места, за да успеят да платят режийните си.

Протестиращите настояват за политически решения на техните проблеми и регламентация на дейността им.