Гледай
на живо

Медицинските сестри са "изчезващ вид"

Специалистите по здравни грижи излязоха на протест

Медицинските сестри са "изчезващ вид" Специалисти по здравни грижи от цялата страна излязоха на протест на връх професионалния си празник.... thumbnail text

Специалисти по здравни грижи от цялата страна излязоха на протест на връх професионалния си празник. В деня на Международния ден на сестринството, в София, на площад „Незивисимост“, се събраха стотици медицинските сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори и изразиха недоволството си символично с куфари с надпис "Тръгваме си".

Те бяха подкрепени от пациентски и съсловни организации.

Основното искане на протестиращите са за достойно заплащане. Те се оплакват и от недостиг на карди, както и липса на млади специалисти в здравната система.

Сестрите настояват за поне 1500 лева заплата, тъй като възнаграждението им в момента е близко до минималната работна заплата. В резултат на това младите хора напускат България и избират кариера в чужбина. Медицинските сестри се определят като „изчезващ вид“.

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г.

Сестрите посочват, че работата им е тежка, а апаратурата – недопустимо стара и в много лошо състояние заради липсата на пари. Често работят на няколко места, за да успеят да платят режийните си.

Протестиращите настояват за политически решения на техните проблеми и регламентация на дейността им.