София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Медиите в Германия пишат за "Цвекзит" у нас

Цветанов си отивал, оставайки

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

"Луксозни апартаменти на цени като от Aldi (германска търговска верига, известна с евтините си стоки, бел.ред.): българските политически лидери си купиха евтино недвижими имоти в столицата София. Сега те са разследвани за корупция." 

Така започва статия в германския вестник "Щутгартер цайтунг", посветена на скандала с имотите на властта "Апартаментгейт".

Изданието отделя и внимание на основната фигура в скандала – Цветан Цветанов, наричайки го "най-видния ловец на сделки в България".

Вестникът цитира думите на втория човек в ГЕРБ, че не е извършил никакво престъпление и няма от какво да се срамува, въпреки че си е купил луксозно жилище на 4 пъти по-ниска от пазарната му стойност.

Описани са и подозренията за търговия с влияние и корупция, свързани с подкрепата на властта за изграждането на луксозния небостъргач "Златен век" на строителната фирма "Артекс".

Въпреки че подаде оставка като "морален акт" и да е разследван от прокуратурата и Антикорупционната комисия, Цветанов възприема себе си като жертва в избухналия мегаскандал.

Той надали ще има последствия, които да се отразят на евровота.

Дясната ръка на премиера Борисов остава ключова фигура в политическия елит на България и особено в неговата партия ГЕРБ.

Развитието на събитията го потвърждава: Цветанов си отива - и в същото време остава, пише изданието.

"След британското отлагане и неясна съдба на Brexit в българските медии вече се говори за Цвекзит", обобщаава авторът на материала.