Гледай
на живо

Медведев: Има шанс за по-добри отношения между Русия и Украйна

Да не се залага на политиката, а на "човешката дипломация"

Премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви, че разчита на „здравомислещ и отговорен подход“ към политиката на новия украински президент Владимир Зеленски. Същевременно, уточни Медведев,"няма съмнение“, че Киев ще продължи с реториката срещу Москва".

Въпреки това руският премиер открива "шанс" за по-добри отношения между двете страни.

„Изборите в Украйна се състояха. Резултатът показа явно желание за нови подходи в решаването на проблемите на Украйна. Очевидно новият президент ще бъде изправен пред задачата да консолидира страната, като вземе предвид реалностите, които се развиха през последните години", коментира Дмиттрий Медведев.

Премиерът на Русия изрази увереност, че новият държавен глава на Украйна ще повтаря известни идеологически формули, насочени към различни групи от населението.

„Нямам илюзии за това. В същото време все още има шансове за по-добро сътрудничество с нашата страна. Какво е необходимо за това? Честност. И ние също се нуждаем от прагматичен и отговорен подход. Подход, който взема предвид всички политически реалности в Украйна. Включително предимно ситуацията в източната част на страната. Ето защо най-важното нещо, което трябва да бъде пожелано на новото украинско ръководство, е здравата мисъл. И, разбира се, разбирането за дълбоката ценност на отношенията между народите на нашите страни, която трябва да бъде по-високо поставена от политическата ситуация", убеден е Медведев.