София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Медведев: Русия мисли за европейците и няма да спре доставките на газ през Украйна

Руският премиер спомена и за връщането на руския дълг от Украйна

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия не може да прекрати доставките на газ през Украйна, тъй като се грижи за интересите на европейските и украинските потребители. Това заяви министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев.

"Това [прекратяване на доставките] е невъзможно по друга причина (не е свързана с темата за обръщане на газ - коментар на ТАСС). Все пак трябва да мислим за европейските потребители и всъщност трябва да мислим и за украинските си колеги", каза руският глава Кабинет на министрите.

На въпрос дали Руската федерация може да забрани на европейските партньори да обръщат газ в Украйна, Медведев отговори, че "е доста трудно от гледна точка на технологичния контрол".

Ръководителят на кабинета също обърна внимание на факта, че сега Киев активно въвежда европейското законодателство в газовия сектор, което абсолютно подхожда на Москва. "Казаха им: <...> само вие имате време да го приложите, защото е доста строго", каза Медведев.

"Готови сме да работим според европейското законодателство, но трябва да постигнем съгласие по всички основни точки на тази транзакция. И тогава можем да възобновим сътрудничеството, включително нашите доставки на газ на украинска територия. И това, между другото, наистина ще бъде от полза за украинските граждани", убеден е руският глава правителство.

Медведев отбеляза, че Украйна получава руски газ обратно, „но много по-скъпо, отколкото би могла да получи [директно]“. "Говорихме за това с украинските си колеги в различни формати. Тази цена може да е по-ниска, но за това трябва да се съгласим", каза той.

Премиерът на Русия е уверен, че Украйна трябва да изпълни международните си задължения, независимо кой е на власт в Киев. Според Медведев това се отнася изцяло за връщането на руския дълг от 3 милиарда долара.

В отговор на въпроса дали дългосрочните споразумения трябва да се сключват с Украйна например по отношение на газ, ако властта в Киев често се променя, Медведев отговори: „Въпросът не е кой е начело на властите, а въпросът за спазването на международните задължения“. „Изхождаме от факта, че тези задължения трябва да бъдат запазени за бъдещите лидери на държавата“, подчерта ръководителят на кабинета на министрите на Руската федерация.