София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мехмед Дикме: Държавен фонд "Земеделие" е виновен за "къщите за гости"

Държавата може да ги прибере

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Пред Би ти Ви бившият зам.-министър на земеделието Мехмед Дикме заяви категорично, че не "прокуратеурата, а Държавен фонд "Земеделие" трябва да извършва проверки на "къщите за гости". 

Той върна лентата назад, за да обясни, че такива проекти се финансират още от 2002 г. по програма САПАРД, но тогава са се финансирали основно хотели.

"В Огняново например хотелският бизнес процъфтя.С 90 процента средства от САПАРД. Отвориха се много работни места. В събота и неделя нямаше места в хотелите", разказа Дикме. 

След това обаче средствата са били намалени и се е стигнало до варианта "къщи за гости". 

"Нама ли тук някаква схема - даваш тези 300 000 и после ти ги възстановяват", попита водещият.

Бившият заместник-земеделски министър не отговори на това питане, но каза, че за "за отпуснатите 300 000 евро може да се направи една райска къща, а това са 70 процента от средствата". 

"Държавен фонд "Земеделие" допуска да се строят безогледно "къщи за гости", посочи Мехмед Дикме. 

По негови дуеми много лесно можело да се разбере, че тези къщи са за частно ползване - по липсата на места за хранене. 

"Къде ще се хранят гостите? Нали трябва да има ресторант, да има бар...", поясни Дикме. 

Той наблегна на това, че не е в правомощията според него на прокуратурата да проврява "къщите за гости", защото нарушенията при тях са само в това, че не се използват по предназначение, каквато клауза е присъствала в договорите. 

"Това е огромен проблем - неспазването на договора. Обектът не се използва по предназначение. но е построен при условията, които се изискват", смята Мехмед Дикме. 

Запитан за случая с бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев и неговата "къща за гости" край Сандански, бившият зам.-министър на земеделието отговори, че "той е особен, персонален случай".

"При него има злоупотреба със служебно положение", изрази становище Дикме. 

Той каза още, че е много лесно да се установи какъв е статутът на "къщите за гости".

"Трябва да се провери дали има платен т.нар. туристически данък в съответните общини. Дали има платени осигуровки на работещите там хора. Дали са платени данъци върху приходи в НАП", обясни Мехмед Дикме. 

Бишвшият заместник-земеделски министър подчерта, че Държавният фонд "Земеделие" е институцията, която носи основната вина за тези "къщи за гости".

"Вината е в Държавен фонд "Земеделие". Той е контролиращият орган, той трябва да санкционира нарушенията при тези "къщи за гости", убеден е Дикме. 

Той посочи, че има опция "държавата да ги прибере обратно" след съответната проверка и констатираните нарушения.