Гледай
на живо

Мей и Тръмп няма да присъстват на форума в Давос

Макрон също отказа участие заради „жълтите жилетки“

Мей и Тръмп няма да присъстват на форума в Давос Британският премиер Тереза Мей няма да вземе участие в Световния икономически форум в Давос през фев... thumbnail text

Британският премиер Тереза Мей няма да вземе участие в Световния икономически форум в Давос през февруари. Това са съобщили източници от "Даунинг стрийт 10". Страната ще бъде представлявана от други представители на властите.

Причината Мей да остане в Лондон е хаосът около Брекзит. Припомняме, че Камарата на общините ще гласува план Б за развода на Лондон и Брюксел на 29 януари. Британският премиер ще говори пред парламента и ще внесе предложение в понеделник.

Междувременно от Белия дом съобщиха, че на форума в Давос няма да има и американската делегация. Самият президент Доналд Тръмп оповести по-рано решението си да не присъства на срещата на високо ниво от съпричастност с 800-те хиляди велики американски служители, които не получават заплащане заради кризата с бюджета и за да гарантира, че неговият екип ще може да окаже помощ при нужда.

Шътдаунът на правителството в САЩ продължава близо месец поради липса на финансиране.

Очакваше се Тръмп да открие форума на влиятелните личности в швейцарския планински курорт.

Преди дни френският президент Еманюел Макрон също обяви, че няма да присъства на Световния икономически форум заради вътрешните проблеми в страната с „жълтите жилетки“.