София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мей няма да подава оставка

Поне до края на май

5 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза Мей ще остане на поста си поне до началото на юни. Това изявление направи външният министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.
Хънт отбелязва, че Мей ще заема поста на ръководител на правителството по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп. Предвижда се той да пристигне във Великобритания на 3 юни.
По-рано в медиите се появи информация, че премиерът ще обяви оставката си на 24 май.
На 21 май Мей обеща на британския парламент възможността да гласува за нов референдум за Brexit, ако депутатите подкрепят новия проект на споразумение с Европейския съюз.
Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март, но поради липсата на единна позиция в парламента относно етапите на отделяне от Европейския съюз, датите бяха отложени до края на октомври. Законодателите отхвърлиха споразумението за три варианта, предложено от министър-председателя. Редовните преговори се провалиха на 17 май.
Ако Лондон не може да постигне споразумение с Брюксел по този въпрос, Brexit ще премине без сделка. Тази опция се счита за най-малко изгодна за двете страни.