Гледай
на живо

Мей представя „План Б“ за Брекзит

Предложението й ще бъде гласувано на 29 януари

Британският премиер Тереза ​​Мей трябва да представи този следобед пред парламента „План Б“ за Brexit. Тя иска да си осигури подкрепата на Демократичната юнионистка партия като я увери, че няма да има твърда граница между Ейре и Северна Ирландия след излизането на Обединеното кралство от общността. Не е ясно обаче как Мей възнамерява да постигне това.

След съкрушителното поражение на споразумението й с Брюксел, министър-председателят ще направи устни и писмени изявления пред депутатите, в които ще обясни как възнамерява да продължи с преговорите за Брекзит оттук нататък.

Днес тя ще представи и "неутрално" предложение, което ще бъде обсъдено и гласувано от Камарата на общините на 29 януари.

Припомняме, че споразумението на Мей за „развода“ на Лондон и Брюксел бе прието от ЕС, но бе отхвърлено от депутатите, а британският премиер оцеля след вот на недоверие, поискан от лейбъристите. Преди това оцеля след вот, поискан от собствената ѝ партия, като загуби мнозинството.  

Официално Лондон трябва да напусне ЕС на 29 март тази година. Все по-упорити са обаче слуховете за отлагане на Брекзит или нов рефрендум по въпроса.