София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мей ще поиска отлагане на Брекзит?

От Лондон отрекоха тази информация

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Премиерът Тереза Мей ще направи пореден опит да убеди евролидерите в нуждата от предоговаряне на условията по споразумението с ЕС. Това съобщи „Експрес“, позовавайки се на свои източници.  Според тях, Мей ще поиска нови условия по границата със Северна Ирландия, което може да отложи реалното излизане от ЕС за декември, 2021-ва.

Мей ще проведе среща с представители на Евросъюза следващата седмица. Тогава тя ще поиска от Жан Клод Юнкер срокът за одобрение на сделката да бъде продължен с още няколко месеца.

Министърът за Брекзит на Великобритания, Стивън Баркли, обаче отрече  информацията, че Лондон и Брюксел обмислят отлагане на Брекзит.

Министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковъни обяви, че страната му няма да попречи на потенциално удължаване на Член 50 от Лисабонския договор, което ще позволи на Великобритания да остане в ЕС и след 29 март. Но той повтори и позицията на ЕС, че Брюксел няма да предоговаря споразумението за Брекзит и призова британските депутати да подкрепят договореното от премиера на Великобритания Тереза Мей на вота през следващата седмица.

Германският му колега Хайко Маас също призова британския парламент да подкрепи споразумението и да избегне Брекзит без сделка, което според него "все още е вариант".