София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мей ще предприеме промени в правителството

Смяната на министри ще се състои още днес

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

След принудителната оставка на вицепремиера Деймиън Грийн се очаква британският премиер Тереза Мей да извърши промени в правителството. Припомняме ви, че Грийн призна, че е излъгал за откриването на порнографски снимки на компютъра му, предаде Ройтерс.

Депутат от Лейбъристката партия увери АФП, че смяната на министри ще се състои още днес. Говорител на правителството отказа да отрече таз информация.
 
Очаква се основните членове на правителството, включително министрите на финансите, вътрешните и външните работи и за Брекзита да запазят функциите си. Възможно е министърът на здравеопазването Джереми Хънт да бъде повишен до вицепремиер, за да замени Грийн. Но много британски коментатори отбелязаха, че неговата номинация трябва да бъде забавена, предвид кризата, обхванала здравната система посред изключително суровата зима.

Слуховете са, че е възможнода загубят постовете си министрите на образованието и икономиката, министърът без портфейл Патрик Маклохлин, който е и председател на Консервативната партия, както и лидерът на Камарата на общините, консерваторът Андреа Ледсъм. Очаква се Мей да издигне по-млади министри.

Освен това се очаква Тереза Мей да се възползва от предстоящите промени, за да вкара в кабинета по-млади министри и по-специално на държавния министър, отговарящ за имиграцията.