София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мей задейства план Б за „развода“ с Брюксел

Френското правителство започна подготовка за Брекзит без сделка

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британското правителство не е обсъждало с представители на Европейския съюз въпроса за отлагането на датата на за Брекзит. Това заяви в четвъртък пред репортери официалният говорител на премиера Тереза ​​Мей.

От Даунинг стрийт са отворени за преговори с ЕС по разпоредбите на споразумението за условията за изтегляне на Лондон от общността. В Брюксел обаче са категорични, че не възнамеряват да правят промени в проектодокумента от 585 страници, въпреки че британският парламент решително отхвърли споразумението в сегашния му вид.

В понеделник британският премиер Тереза Мей ще внесе в парламента предложението си за план Б и ще обяви следващите си стъпки. Във вторник – на 29 януари, британският парламент ще дебатира въпросния план Б и още същия ден ще го подложи на гласуване. Това съобщи в парламента лидерът на Камарата на общините Андреа Ледсъм.

Тази седмица Камарата на общините отхвърли с голямо мнозинство договореното от Мей споразумение с ЕС за условията на Брекзит.

Междувременно премиерът на Франция Едуар Филип съобщи, че кабинетът задейства план, чрез който страната да се подготви за "Брекзит без споразумение".

Френското правителство е предвидило законодателни и юридически мерки, чрез които да бъдат защитени правата на френските граждани, живеещи във Великобритания,  да се гарантира определен статут на британските граждани във Франция и да се предвидят мерки за възстановяване на контрола върху стоките, превозвани през границите.

Планът предвижда по-специално 50 милиона евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален твърд Брекзит, отбелязва Ройтерс.