София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Звездата Мейсио Паркър на ХХІІ джаз фестивал на 6 август в Банско

За всички, които ще пристигнат за откриването

5 годиниРазвлечение 1 Боряна Райчева

Легендарният саксофонист, една от иконите на фънк и соул музиката Мейсио (Масео) Паркър е голямата звезда на 22-рото издание на фестивала Bansko Jazz Fest. В края на първата вечер той ще излезе на сцената със своя бенд. Миналата година Паркър издаде по повод 75-годишния си юбилей студиен албум, за първи път след 2004 г. - "It's All About Love", в който се изявява и като певец. В Банско със сигурност ще прозвучат песни и от него. А това за танцуването не е просто приказка - онези, които присъстваха в зала 1 на НДК на концерта на елегантния господин на 10 април 2006 г., знаят, че седалките са излишни. "Харесвам музиката, която носи щастие" - е веруюто на прочутия музикант.

Рей Джелато, Малина Мой, Джемал Томас бенд, Тони Момрел и Ванеса Хайнс са сред големите имена на тазгодишното издание на Банско джаз фест, на който ДУМА е медиен партньор. То ще продължи пет дни, с наситена програма с участието и на много обичани български изпълнители и състави. 22-рата музикална среща в пиринския град ще бъде посветена на фънка.

Както в много предишни години, първата вечер откриват най-верните поддръжници, живата история на фестивала Камелия Тодорова и Васил Петров. Двете забележителни лица на български джаз винаги предоставят на своите фенове най-обичаните си песни, но подготвят и изненади. Те ще бъдат солисти на Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев. Този авторитетен състав, който съществува вече 26 години, отдавна се е превърнал в нещо като фестивален оркестър, тъй като е участвал в 12 издания на Банско джаз.

Любопитният проект на Христо Йоцов "Jazz Cats" привлече интереса на любителите на жанра още с първото си издание през 2016 г. Тази година излезе вторият албум с това заглавие, този път с по-фюжън звучене. Публиката в Банско ще има възможност да чуе това продължение.

Вокалният квинтет "Спектрум", създаден през 2012 г., ще има своя дебют на феста. През 2018 г. акапелната група бе избрана да подгрява концерта на "Манхатън трансфер" в София и бе високо оценена от прочутите американци. Програмата на младите изпълнители е съставена от популярни песни, известни фънк класики, и техни авторски композиции, както и български фолклор, представен с изразните средства на джаза. Групата е в процес на подготовка на първия си албум, част от него ще чуе публиката в Банско. Възпитаничката на Бъркли колидж ъв мюзик Весела Морова е живата връзка между дебютантите на фестивала и традицията - гледали сме я на тази сцена със самостоятелни изяви, както и в други състави.

Младата надежда на джаза, певицата и композиторка Веселина Николова, с артистичния псевдоним Лина Никол, ще представи авторски композиции със своя бенд, както е преарангжирани версии на известни песни.
Саксофонистът, фрейтист и аранжор Милен Стойков - Майк Сакс, и Екс Кей квартет са с насоченост преди всичко към съвременния смуут джаз и фюжън. Те ще поднесат програма, повлияна от имена като Браян Кълбърстън, Джеф Лорбър, Ричард Елиот, Гроувър Уошингтън и Майкъл Лингтън.

Българо-френската група "Мей и ДжейКет", създадена през 2015 г., е поканила като специален гост саксофониста Димитър Льолев. През 2018 г. групата издаде първия си албум "Love And Receive", който тази година представя с концерти в България и по света. Песните са по музика на инструменталистите и текстове на Маги Алексиева-Мей.
Високо ценената китаристка, певица и композиторка Малина Мой, освен че е сред най-добрите майстори на този инструмент, е и от малцината леворъки изпълнители на китара. Харизма, огнена емоция, чар - още много определения добавят и критици, и зрители съм името на популярната артистка. Освен че е печелила престижни отличия и класации, тя е и първата афроамериканка, поканена да свири на китара националния химн на САЩ на престижно спортно събитие. Но Малина е увжавана и заради обществено-ангажираните си дейности, изяви в модната индустрия и т.н. Идва в Банско с петима музиканти.

Тони Момрел отдавна е любимец на българската публика, а напоследък започна и по-често да се изявява на нашите сцени, за радост не само на почитателите на предишната група, с която свързваме характерния му тембър - "Инкогнито, а и на феновете на самостоятелната му кариера. В началото на тази година той получи още една награда - "Най-добър мъжки глас", а през април излезе и вторият му албум. За поредната си изява в Банско Тони е поканил своята партньорка и вокалистка в "Инкогнито" Ванеса Хейнс. Така че ни очаква двойна наслада.
Британецът Рей Джелато - стар познайник на джаз фестивала, отново ще пристигне с "титаните" "The Giants". "Кръстникът на суинга" ще отпразнува у нас четвърт век от създаването на своята група, с която ще представи новия си албум. Със сигурност това ще стане в типичния му енергичен и забавен стил.

От Острова идва и друга интересна група - "Джаз динамос". В нейното шоу звучат оригинални версии на хитове от 80-те години, както и летните нотки на боса нова, самба и суинг класики.

"Да повдигна духа на планетата чрез музика и любов, и любовта да дойде на власт" - това е главната цел на талантливия барабанист, продуцент и композитор Джамал Томас. Напоследък той е насочил вниманието си и към пеенето, а миналата година заедно със своя бенд издаде първия си студиен албум "Coutry Boy", приет радушно от критиката.

И Сара Джейн Гиоти е издала успешен албум през 2018 г. Характерно за нея е, че преоткрива жанровете шоро, боса нова и самба. Резултатът е пътуване през необятната душа на Бразилия. При това Сара е италианка, която аранжира, композира, дирижира хор и преподава джаз. Но не само - изявява се и като актриса в мюзикъли на сцени в различни театри в родината си и в Сан Марино. С триото си ще представи своето виждане за бразилската популярна музика.

"Силует и Винкс" е нова американо-европейска формация с концертни изяви по най-големите фестивали в света. И петимата в състава й имат голям опит от партньорството си в записи и турнета с известни певци и групи, както и в продуцентството и преподавателската дейност.

"Гаджо Дило" - кой не помни тази жизнерадостна група от южната ни съседка, която през 2013 г. наелектризира сцената с джипси джаз и кавъри на любими гръцки хитове. Оттогава вече имат втори албум, а популярността им се разраства далеч извън пределите на родината им. Удоволствие за публиката в Банско е, че пак ще се насладим на чара на изящната и артистична вокалистка Илиана Цапацари.

Сръбската "Джаюс джаз" възниква като трио през 2013 г. и бързо завоюва сериозен успех по концертни подиуми и фестивали. През 2017 г. издава дебютния си албум, а миналата година разширява състава си и днес концертира във формация от 8 инструменталисти.

Виктор Тот арура трио от Унгария вероятно носи най-екзотичното име от всички групи, които ще