София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Междинни избори в САЩ: Референдум за Тръмп

Какво ще означават изборните резултати за американския лидер?

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В САЩ днес се провеждат междинни избори. Ще бъдат избрани 35 от 100 сенатори, всичките 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, 39 държавни и териториални управители, както и 6 073 държавни законодатели, съдии и членове на училищните окръжни съвети.
Избирателните секции във Върмонт отварят в 5 ч. местно време (12 ч. Българско).
В Ню Йорк гласуването ще започне един час по-късно и ще приключи със закриването на избирателните секции в Хаваи в 18 ч. местно време.

Изборите се явяват един вид като референдум за политиката на президента Доналд Тръмп, тъй като се провеждат две години след последните президентски избори и две години преди следващите през 2020 г. Самият Тръмп ги определи като такива при едно от предизборните събития в Мисисипи, когато заяви, че „тези избори са референдум по въпроса за мен“.

Ето защо през последните дни преди изборите президентът отпътува за Флорида, Джорджия, Мисури, Монтана, Тенеси, Западна Вирджиния, т.е. онези щати, в които позициите на републикански кандидати са уязвими.
“Всичко, което сме постигнали, е поставено на карта утре“, заяви на последния си митинг Тръмп.
Способността му да управлява през последните две години от мандата му ще зависи от резултатите от тези средносрочни избори. Избирателната активност се очаква да бъде висока.
Според анкета, проведена от Ен Би Си и „Уолстрийт Джърнал“ в навечерието на гласуването, 46% от американците оценяват положително президентството на Тръмп, 52% му дават отрицателна оценка.

Изборите ще решат коя партия да контролира двете къщи на Конгреса. В момента републиканците държат контрола с крехко мнозинство в Сената (51-49) и по-комфортно в Камарата на представителите (236-193 с шест вакантни места). Но ако демократите изтръгнат контрол над една или и двете камари, те биха могли да променят или дори да отменят плановете на президента Тръмп. Според анкетираните, демократите могат да спечелят 23-те места, от които се нуждаят, за да поемат Камарата на представителите и вероятно 15 или повече допълнителни места. 

Ако демократите станат мнозинство в Камарата на представителите, вероятността за започване на процедура по отстраняване на Доналд Тръмп от президентския пост (импийчмънт) се увеличава значително. Освен това те ще оглавят парламентарните комисии, които, наред с други правомощия, могат да разследват подозренията за съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия на президентските избори през 2016 г.
Две места обаче се очаква да не достигнат на демократите, за да спечелят контрол над Сената.

Междувременно стана ясно, че американски медийни мрежи изтеглиха видео на кампанията на президента Доналд Тръмп, заклеймено като расистко, предаде Ройтерс.
В 30-секундното видео е показан в съдебна зала нелегален имигрант от Мексико, осъден през 2014 г. за убийството на двама полицаи. Образът е поставен до кадри с колони мигранти, минаващи през Мексико.
Си Ен Ен отказа да излъчи видеото, Ен Би Си посочи, че повече не го показва. Телевизия Фокс нюз, която Тръмп често сочи като любимата си телевизионна мрежа също се отказа от клипа, наричайки го "безчувствен".