София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

На този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим в Полша

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Датата е подбрана, тъй като на този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) в Полша.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по повод Деня в памет на жертвите на Холокоста — 2019 г. споделя, че е много обезпокоен.

„В днешния ден на почит към жертвите на Холокоста съм дълбоко обезпокоен. Дори не бих си помислил, че ще доживея до времена, в които евреите ще изповядват със страх вярата си в Европа. Натъжава ме фактът, че близо 40% от тях смятат да напуснат Европа. Холокостът продължава да се отрича в Европа. Всеки трети европеец заявява, че знае „съвсем малко“ за Холокоста, а всеки двадесети никога не е чувал за него”, каза по повод международния ден председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Няма да толерираме никакви форми на антисемитизъм, било то ежедневни офлайн и онлайн изказвания, подбуждащи омраза, или физически нападения. Европейската комисия работи заедно с всички държави членки за преодоляването на тази заплаха и за гарантирането на сигурността на еврейските общности в Европа.

Изграждането на Европейския съюз започна от пепелта на Холокоста. Наш дълг към еврейската общност е да го помним и да се борим срещу антисемитизма. Това е задължително, ако искаме да защитим нашите общи европейски ценности“, подчертава още Юнкер.

Германският канцлер Ангела Меркел призова всеки един гражданин да помогне в борбата срещу антисемитизма.

"В момента наблюдаваме много различен вид антисемитизъм - има я омразата към евреите от тукашното население, но и от мигрантите мюсюлмани", заяви Меркел.

През последните години в Германия се наблюдава увеличаване на атаките срещу евреи, често придружени с насилие. Това накара правителството да назначи специален представител за борба с антисемитизма. Берлин финансира и създаването на национална регистрационна служба за престъпленията от омраза, свързани с антисемитизма.

България ще отбележи днешния ден с изложба. По повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари, в Народното събрание ще бъде представена изложбата „Ние помним“, която е в рамките на Световната кампания #WeRemember.

Във връзка с него Евробарометър проучи нагласите в страните членки на Европейския съюз, където половината от интервюираното население потвърди, че антисемитизмът е проблем в страните им, а 36% - че през последните 5 г. той се е увеличил.

У нас 10% от населението смята, че антисемитизмът е проблем в страната, малко по-висок е процентът във възрастовата група 25-39 г. (12 на сто). Според 2% от включените в извадката той се е задълбочил през последните 5 г., според други 11% антисемитизмът е намалял.