София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МЕКСИКО КАЗВА "ДА" НА ГРАФИТИТЕ

ЦЕЛ НА ПРОЕКТА Е МЛАДЕЖИТЕ ДА ИЗБЕРАТ ИЗКУСТВОТО ПРЕД ПРЕСТЪПНОСТТА

9 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Управляващите в много страни дават луди пари, за да се отърват от графитите, които по принцип са една от забележителностите на големите градове. Но напук на общоприетото мнение, че този вид изкуство само загрозява, мексиканското правителство спонсорира шепа стрийт художници, за да създадат най-големия и цветен стенопис. За два месеца и половина 209 къщи в бедния квартал Паламитас в Пачука са изрисувани от мексикански художници, наричащи се Germen Crew.

Идеята на проекта е да вдъхнови младите хора от крайните мексикански квартали да изберат изкуството пред престъпленията. Поради тази причина момчетата са работили заедно с хората от квартала при създаването на стенописа. Уриел дел Рио, член на арт-колектива, казва, че графитите и изкуството като цяло са му помогнали да избегне много житейски решения, които са щели да се окажат фатални за него.

Източник: segabg.com