София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Менда Стоянова: Бюджет 2020 е „повече от същото“

Пенсиите остават същите, данъците няма да бъдат намалявани

пропускане
4 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

В началото на декември може да имаме държавен бюджет за 2020 г., каза Менда Стоянова – член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.
Тя изрази убеденост, че коалицията ще подкрепи бюджета, което е достатъчно, за да има мнозинство на първо четене.
Според Стоянова, „бюджет 2020 наистина отговаря на определението „повече от същото“.
Тя даде повече информация за някои макропоказатели:
„На първо място увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) – това всъщност е ръстът на икономиката, като за 2020 г. очакваме 126-127 млрд. БВП. Едновременно с това изпълнихме поставената си бюджетна цел за балансиран бюджет. Предвиждаме за следващата година бюджетът да бъде с нулево бюджетно салдо и така да продължи през следващите години“.
Стоянова подчерта още, че дългът на страната години наред е един от най-ниските в Европа, като продължава да намалява и през 2020 г. се очаква да бъде 19,8%.
Финансистката обърна специално внимание на ниската безработица, която за следващата година се предвижда да бъде 4%, както и ръстът в приходната част на бюджета.
Правителството ще продължи да заделя средства за приоритетните си политики, заяви Менда Стоянова и посочи, че една от тях е политиката по доходите. По думите й, за поредна година се предвижда увеличение с 10% на средствата за работна заплата, който по същество е натиск върху бизнеса, т.е. не би следвало бизнесът да повиши с по-малко от 10% работната заплата на персонала си, за да не го загуби.
До края на нашия мандат данъчната политика няма да се промени, заяви Стоянова, въпреки че партията очаква сблъсък с левицата по този въпрос.
За пенсиите тя заяви, че могат да се увеличават, само ако има повишение на осигурителния доход, тъй като това единственият източник на средства за тях. И понеже това би нарушило баланса за други разходи на държавата, като доходи, образование, отбрана и здравеопазване, което правителството не предвижда да направи, при пенсиите няма да има промяна нагоре.
Нулевият дефицит Стоянова определи като буфер, а относно възможността за намаляване на данъците и увеличаване на инвестиционна програма, обещани от някои кандидат-кметове от ГЕРБ, тя заяви, че двете не кореспондират едно с друго.