София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Менда Стоянова: България е в изключително добро финансово състояние

"Имаме над 10 млрд.", поясни тя

5 годиниИкономика 3 Боряна Райчева


„Не съм в течение на подробностите по преговорите за закупуване на изтребителите Ф-16 и не мога да кажа какви варианти е имало за плащането им“, заяви Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

„Това, че трябва да се платят предварително, не е точно – те не се плащат предварително, просто парите за тези самолети – 2,126 млрд., ще бъдат преведени по наша сметка, депозирани във Федералната банка на Ню Йорк и там ще чакат за плащане тогава, когато има определена свършена работа. Така че не бихме могли да кажем, че това е плащане, но от гледна точка на бюджета е плащане“, коментира Стоянова.

Според нея в момента България е в изключително добро финансово състояние.

„Освен това не по-малко важно е това, че има над 10 млрд. свободни средства във фискалния резерв – т.е. имаме готови пари, които можем да преведем още утре. И смятам, че по-подходящо време от това – да се разплатим за тази огромна покупка, която ще се направи тази година, едва ли ще се намери“, подчерта Менда Стоянова.