София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел абдикира от голямата политика

Европа в шок - прогноза за политически земетръс

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че на следващите избори през 2021 г. няма да се кандидатира за поста на ръководител на кабинета. Това тя съобщи на пресконференция в Берлин след партийна среща. "Четвъртият мандат на канцлер е последният ми", отбеляза тя, добавяйки, че "няма да бъде кандидат за поста през 2021 г." и няма намерение да "претендира за място в Бундестага".

"Говоря за протокола - никога няма да заемам повече длъжности в политиката", добави тя.

На поста си като канцлер тя е от 2005 година и е широко възприемана, както вътре, така и извън Германия, като фактическия лидер на Европа.

Меркел също потвърди, че вече няма да поеме председателството на Християндемократическия съюз (ХДС). "На следващия конгрес на ХДС през декември няма да се кандидатирам за председател на партията", каза тя, заявявайки, че не възнамерява да участва в дискусии за нейния приемник.

Независимо от това, Ангела Меркел обеща да изпълни напълно функциите си на канцлер до следващите избори за Бундестага. "Готов съм да продължа да работя като канцлер. Вярвам, че има много теми, както вътрешната, така и външната политика, които могат да бъдат разгледани, така че в края на мандата да кажем, че нещо се е случило", каза ръководителят на кабинета на Германия. Сред основните предизвикателства за себе си като канцлер, тя определи оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС и намерението на САЩ да се оттеглят от Договора за ракети със среден и малък обсег на действие.

Решението за абдикацията на Меркел е предшествано от резултатите от местните избори в провинция Хесен, където ХДС събра едва 27% от гласовете на избирателите и губейки 11% в сравнение с предишни вотове. Меркел е начело на ХДС от близо 20 години.

Междувременно генералният секретар на Християндемократическия съюз (CDU) Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че възнамерява да номинира своята кандидатура за поста председател на партията, след като Меркел се оттегли от поста. Изборът на лидера на партията ще се проведе на конгреса на ХДС на 8 декември в Хамбург.

Новина за оттеглянето на Меркел доведе и до понижение на курса на еврото спрямо щатския долар.

При ниво от 1.1410 долара за евро, курсът стигна за минути до 1.1359 долара за евро. Според експерти, ако се стигне до нови сътресения в германия, този път свързани с управляващата коалиция, еврото ще поевтинее още.

Информацията за оттеглянето на германския канцлер бе посрещната с ужас от европейските медии.  Решението й е описано като "земетресение" в сърцето на европейската политика и е знак, че "локомотивът на Европа е на ръба".