София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел: Дори в диктатура може да има успешен живот

В ГДР жените се пенсионираха на 60 години, заяви канцлерът

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Когато пада Берлинската стена, Ангела Меркел е на 35 години. В интервю пред сп. "Der Spiegel" тя говори за мечтите си като гражданин на ГДР, трудния диалог между Изтока и Запада - и възхода на Алтернатива за Германия по време на нейното управление.

В интервюто 65-годишният канцлер разказа за значението на 9 ноември 1989 г. и последствията за нейния живот. След обединението Меркел успешно се кандидатира за Бундестага през 1990 г., става министър на жените в кабинета на партийния си колега Кол.

Какво би станало с нея, ако тези дни ГДР празнуваше 70-годишнината си? "В крайна сметка бих могла да реализирам мечтата си", казва Меркел. "В ГДР жените се пенсионираха на 60 години, така че преди пет години щях да си взема паспорта и да пътувам до Америка." Пенсионерите от ГДР се радваха на свобода на пътуване.

Описвайки как би обиколила Щатите, за да види нейното многообразие, Меркел казва, че макар да не обича колите, щяла да направи пътешествието си на колела и то на "нещо, по-добро от "Трабант".

По отношение на това как се чувстват днес източногерманците, канцлерът отговаря така: "Има едно нещо, което много западни германци трудно успяват да разберат – че дори в диктатура може да има успешен живот. Имахме приятели и семейства, с които празнувахме рождени дни и Коледа, или споделяхме тъга", но това винаги се правило като се проявявала бдителност по отношение на държавата. Но в същото време не всеки ден на източногерманците се е определял от факта, "че не можехме да пътуваме до Америка, а само до Унгария или България".