София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел: ЕС не може да се защити без НАТО

Берлин е заинтересован да поддържа съюза, отбеляза германският канцлер

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ЕС не е в състояние да осигури собствената си сигурност без НАТО, в интерес на Германия – e запазването на съюза. Това обяви в сряда германският канцлер Ангела Меркел, изказвайки се в Бундестага.

„Запазването на НАТО е в нашия първоначален интерес“, каза тя. „Европа в момента не може да се защити сама“, заяви Меркел. В това отношение според нея е правилно германските власти да работят за доброто на съюза и да поемат повече отговорност в рамките на НАТО.

Канцлерът подчерта, че Берлин трябва да се грижи за поддържането на единството на съюза. "Да, Турция е труден партньор, но тя трябва да бъде задържана в НАТО само по геостратегически причини", каза Меркел.

Канцлерът потвърди намерението на властите на Германия да увеличат разходите за отбрана. Тя очаква увеличаване на бюджета за отбрана до 1,5% от БВП до 2024 г. и до 2% в началото на 2030 г.