Гледай
на живо

Меркел: Германия трябва да засили ролята си в света

Искат да защитят и тясното партньорство с Великобритания

Германия трябва да увеличи глобалната си роля - това заяви канцлерът Ангела Меркел в новогодишното си обръщение, цитирано от световните агенции.

"Ще овладеем предизвикателствата на своето време, ако бъдем единни и сътрудничим с други отвъд границите", каза Меркел. Тя изрично спомена климатичните промени, въпроса замиграцията и борбата срещу международния тероризъм.

Германия желае да работи за разрешаването на тези проблеми в името на собствените си интереси, но и зачитайки същевременно интересите на другите, подчерта Меркел, цитирана от ДПА.

Канцлерът на Германия призна, че на моменти нейното коалиционно правителство е изпитвало търпението на гражданите през изминалата година. "Първо ни беше нужно дълго време дори само за да създадем правителство, а когато имахме такова, имаше конфликт и се занимавахме прекалено много със себе си", посочи тя.

По думите на Меркел държавните служители трябва да правят всичко възможно в името на мира и сплотеността в страната и постоянно да се питат как лично могат да допринесат за тази мисия. "Аз го правя", заяви тя и добави: "Правя го, независимо колко неудовлетворителна бе изминалата година, защото принципно 13 години като федерален канцлер определено са достатъчна причина."

Меркел открои като германски ценности "откритостта, толерантността, уважението", които по думите й са направили Германия силна, и подчерта, че страната ще работи за "глобални решения" по време на двегодишния си мандат като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН от 1 януари.

Германският канцлер заяви, че страната й ще насърчава това ЕС да стане по-деен и по-способен да взима решения. "Искаме да защитим и тясното партньорство с Великобритания въпреки отделянето й от ЕС", добави Меркел.