Гледай
на живо

Меркел и Макрон подписват нов договор за приятелство

Аахенският договор идва 56 години след Елисейския

Меркел и Макрон подписват нов договор за приятелство 56 години след подписването на Елисейския договор, Германия и Франция подписват нов договор. Днес, в... thumbnail text

56 години след подписването на Елисейския договор, Германия и Франция подписват нов договор. Днес, в кметството в Аахен, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще поставят подписите си под така наречения "Аахенски договор". В същия ден документът от 16 страници трябва да бъде ратифициран от двата парламента. „Искаме да дадем тласък на европейската интеграция“, каза Меркел през уикенда.

Споразумението „за германско-френското сътрудничество и интеграция“ има за цел да допълни Елисейския договор на „ново ниво“, допълни Меркел и подчерта, че Германия и Франция за първи път формулират конкретни цели и планове за тяхното изпълнение.

Германският канцлер разказа за целите на договора: Двете страни искат в бъдеще да координират позициите си в Брюксел близо една до друга и преди голяма европейска среща редовно „да провеждат консултации на всички нива” . Важен момент е създаването на френско-германска икономическа зона, бюрократичните препятствия между двете страни ще бъдат разрушени. Предвидено е по-тясно сътрудничество в областта на здравеопазването и електро-мобилността в граничните региони. Така наречените "евро-райони", които получават трансгранична основа, могат да бъдат адаптирани към законите и административните разпоредби в двете държави. За трансграничното сътрудничество следва да има отделен комитет. Важно място е отделено и на военното сътрудничество, където в миналото винаги е имало разногласия. Германия и Франция искат за първи път да разработят общи правила за износ на оръжие . Германия наложи забрана на износа за Саудитска Арабия, докато Франция предоставя оръжие на Рияд. Цел на новия договор е двете страни да си оказват военна помощ в случай на въоръжено нападение. Германия и Франция се стремят заедно към постоянното седалище на Германия в Съвета за сигурност на ООН .

Идеята за „Аахенския договор“ бе предложена от френския президент Макрон по време на реч в Парижкия университет през септември 2017 г.