София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел иска извънредна среща за миграцията със страни от ЕС

Проблемът с нелегалната миграция се изостри в Германия

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел планира да проведе извънредна среща по проблема с нелегалната миграция, включваща няколко държави от ЕС. На нея могат да присъстват Австрия, Гърция и Италия. Това се съобщава таблоидът "Билд" в събота вечер, позовавайки се на източници в правителствата на няколко европейски държави, предаде ТАСС.

Според публикацията, подобна среща може да се проведе в края на следващата седмица. Не е изключено в нея да вземат участие Испания и балканските страни. Меркел възнамерява да обсъди приемането на по-ефективни мерки за преодоляване на миграционната криза.

"Все още нищо не е взето като решение, ние сме в етапа на планиране. Не е известно кога точно може да се проведе тази извънредна среща на върха ", каза представител на италианското правителство.

Проблемът с незаконната миграция е особено остър сега и е на дневен ред в Берлин, защото води до конфликти между членовете на управляващата коалиция в Германия - Християндемократически и Християнсоциалния съюз (ХДС и ХСС). Баварската ХСС по същество поставя ултиматум, настоявайки, че трябва да се вземат едностранни мерки за защита на националните граници.