София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел не иска нови избори

Германия върви към поредна широка коалиция

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Канцлерката на Германия Ангела Меркел заяви по време на конференция на Християндемократическата партия в провинция Мекленбург-Предна Померания, че ще бъде грешка да има нови избори в Германия.

След като преговорите за тройна коалиция, включваща ХДС и баварският му съюзник Християнсоциалния съюз, от една страна, и Зелените и Сводобните демократи, от друга, се провалиха, все повече германци смятат, че изходът от политическата криза са нови избори. Около половината от избирателите са на мнение, че изборите от септември трябва да бъдат повторени.

На изборите на 24 септеммври блокът на канцлерката удържа победа, но с около 36 % от гласовете се нуждае от коалиционни партньори, за да може да продължи да управлява.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц обяви веднага след тежката изборна загуба, при която остана на повече от 12 % от Меркел, че партията му няма да участва повече в т.нар. широка коалиция, в която беше досега.

След консултации с президента Франк-Валтер Щайнмайер обаче социалдемократите показват, че са склонни да преразгледат позицията си. 

Блокът на Меркел има 246 депутати във федералния парламент – Бундестага, а ГСДП – 153, от общо 709 и сметките показват, че коалиция между двете партии няма да има никакви проблеми при гласуванията.

Повечето привърженици на социалдемократите одобряват такава коалиция, коментират германските медии.