Гледай
на живо

Меркел ни похвали за добрата подготовка за европредседателството (ОБНОВЕНА)

Немският канцлер подкрепя влизането ни в Шенген

Меркел ни похвали за добрата подготовка за европредседателството (ОБНОВЕНА) Канцлерът на Германия Ангела Меркел беше вчера на работно посещение в София. Тя бе посрещната на лет... thumbnail text

Канцлерът на Германия Ангела Меркел беше вчера на работно посещение в София. Тя бе посрещната на летище София от българския премиер Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата разговаряха в резиденция Бояна. Сред темите, които са обсъдили, са  приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически въпроси.

След срещата Меркел и Борисов дадоха пресконференция за журналисти. Пред медиите, канцлерът на Германия похвали Борисов за добрата подготовка на страната ни за европредседателството и изрази подкрепа за българските приоритети, заложени за предстоящите 6 месеца председателство на Съвета на ЕС. Меркел подчерта също, че е нужна европейска перспектива и пред Западните Балкани.

Пред журналисти немският канцлер обяви, че подкрепя усилията на България за влизане в Шенген. Тя допълни, че процедурата ще започне много скоро и първият етап от присъединяването започва от летищата.  

Меркел приветства и идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ за Европа.

Канцлерът Ангела Меркел и министър-председателят Бойко Борисов са обсъдили темата с охраната на външната граница и отношенията с Турция.

Борисов заяви, че са разговаряли с президента на ЕП Антонио Таяни, с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и с президентът Доналд Туск, както и с президента на Турция Реджеп Ердоган. Стигнали са до идеята, че ще проведат среща между всички тях във Варна, която среща по думите на Меркел ще има решаващо значение за продължаване на диалога с Турция.

„Буквално една подобна работна среща - някоя събота или неделя, когато са свободни и колегите, би била само за добро на всички нас", категоричен бе Бойко Борисов.