София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел пое отговорност след скандала с бежанците

„Не търся лесен път. Нося политическа отговорност за това“

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел пое отговорност за скандала във Федералната служба по миграция и бежанци, предаде Deutsche Welle.

Меркел заяви вчера в предаване на телевизионния канал ARD, че носи политическа отговорност за събитията от последните дни.

Меркел призна, че през 2015 година, в ситуация на безпрецедентен наплив на бежанци, тя се е намесила в работата на службата, за да я облекчи. Въпреки това германският лидер категорично отхвърли обвиненията, че е разглеждала молбите за убежища по-бързо за сметка на качеството на проверките.

По-рано германските социалдемократи обвиниха Меркел в открита намеса в работата на Федералната служба по миграция и бежанци. „Меркел се опитва да избегне своята отговорност“, заяви зам.-председателят на ГСДП Рафл Щегнер, като същевременно настоя за „незабавно разследване“ на действията на канцлера.

Припомняме, че по-рано през месеца Германската агенция за мигранти и бежанци се разтресе от скандал, определян за най-големия в цялата й история. Нейното регионално представителство в Бремен през периода 2013-2016 година е предоставило статут на бежанци на хиляди мигранти, без да има основание за това. Източници от Министерството на вътрешните работи в Берлин смятат, че това е станало срещу подкуп.