София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел приветства освобождението на Савченко

Това е добра новина, за която дълго чакахме и дълго работихме, коментира Щайнмайер

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел приветства освобождаването на бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко, съобщиха от пресцентъра на германското министерство.
Правителството се надява, че това "ще даде нова динамика на преговорите по хуманитарните въпроси и обмен на затворници в съответствие с минските договорености“.
Меркел пожела на Савченко бързо възстановяване и безопасно завръщане в семейния кръг, информира още съобщението.
Освобождаването на Савченко, както и на гражданите на Руската федерация Евгений Ефровеев и Александър Александров е приветствано от много чуждестранни политици, включително от ръководителя на Държавния департамент на САЩ Джон Кери.
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че помилването на Савченко може да даде положителен тласък на изпълнението на минските споразумения.
Това е добра новина, за която дълго чакахме и дълго работихме, коментира Щайнмайер.
Той също така добави, че е щастлив и чувства "облекчение от факта, че Надежда Савченко освободена и може да се върне при семейството си."