София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел се обяви за единство на европейските държави

Според канцлера това е необходимо за справяне с предизвикателствата

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Европейският съюз трябва да действа съгласувано, за да отговори на съвременните предизвикателства. Това обяви снощи канцлерът Ангела Меркел на съвместна пресконференция с испанския премиер Педро Санчес.

"Страните от ЕС могат да действат само съвместно," отбеляза ръководителят на германския кабинет, като този контекст тя посочи въпросите на климата, свободната търговия и миграцията. "Радвам се, че Германия и Испания имат общ подход в борбата с незаконната миграция", добави тя, "никоя държава в ЕС не може да избегне намирането на решение на този проблем".

Меркел подчерта, че общността трябва да развива отношения с Африка, които биха спомогнали за борбата с потока от бежанци. "Трябва да говорим с Африка“, каза канцлерът и посочи, че е необходимо постигане на споразумение в  тази област да бъдат от полза за всички страни. Например, тя цитира споразумения за завръщането на бежанците, които ЕС успя да сключи с Турция.

В сряда стана известно, че Берлин и Мадрид са сключили двустранен договор за завръщането на бежанците.

По-рано германското правителство се съгласи да организира на границата с Австрия специални транзитни центрове за търсещи убежище.