София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел: Промените в ХДС няма да се отразят на кабинета

12 кандидати ще се борят за лидерския пост

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Промените в ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС) няма да повлияят неблагоприятно на стабилността на правителството на Германия. Това обяви в понеделник пред журналисти германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

"Демократичното търсене на нов председател на партията е често срещано, включително и в други страни от ЕС. Аз не се притеснявам за това", каза ръководителят на кабинета. "Ще продължим работата на правителството въз основа на коалиционно споразумение", обясни Меркел.

Меркел, която е начело на партията от 18 години, в началото на седмицата обяви, че няма да се кандидатира за поста на лидер през декември. Решението й дойде на фона на провала на ХДС на изборите в Хесен и Бавария.

Освен това Ангела Меркел каза, че това ще е последният ѝ мандат като канцлер на Германия.

Вчера в Берлин видни фигури от ХДС проведоха среща, за да обсъдят бъдещия лидер на партията. Те  дори влязоха в спор за това дали ХДС трябва да се върне към по-консервативна програма след оттеглянето на Меркел.

След заседанието стана ясно, че дванайсет кандидати ще се борят за председателския пост.

На срещата вчера са поставени основите на бъдещата партийна конференция през декември.