София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел първа подкрепи операция на Русия в Сирия

Трябва да избегнем хуманитарна катастрофа, казва канцлерът

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел първа подкрепи действията на Русия в Сирия, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten .

Публикацията подчертава, че руската антитерористична операция в Сирия е усложнена от факта, че бойците се опитват да използват цивилни граждани като "живи щитове".

"Трябва да се положат усилия за преодоляване на радикалните сили, но същевременно за защита на цивилни граждани. Трябва да избегнем хуманитарна катастрофа ", каза ръководителят на германското правителството, коментирайки операцията в провинция Идлиб, предаде РИА Новости.

Меркел също така добави, че обсъжда този въпрос с Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано солидарност към загрижеността на Москва за присъствието на терористи в Идлиб бе изразена в Съединените щати. Ръководителят на Държавния департамент Майк Помпео заяви, че Вашингтон е готов да "работи по въпроса за тероризма" в провинцията.

Провинция Идлиб практически не се контролира от правителствените сили на Сирия. Тя е единственият регион на Сирия, който сега остава в ръцете на незаконни въоръжени формации.

От 30 септември 2015 г., по искане на законните власти на Сирия, Русия започна въздушни удари срещу терористични цели в Сирия.