Гледай
на живо

Местят световноизвестния рибен пазар на Токио

На последния търг в събота продадоха риба тон за почти 38 хил. долара

Световноизвестният пазар в Токио – Цукиджи, който е най-голямата рибна борса в света и голяма туристическа атракция, проведе последния си търг в събота, преди да бъде преместен в нова лъскава сграда за 5 милиарда долара.

83-годишният пазар на Цукиджи привлича десетки хиляди туристи годишно с многобройните си щандове с екзотични видове риби и прясно суши. Пазарът, такъв, какъвто го помнят в Токио от над 80 години – лабиринт от миризми, звуци и вкусове, остава в миналото. Според местните власти обаче  преместването на пазара е било необходимо заради неотложната нужда на по-голяма хигиена.

На пазара се провеждаха и прочутите търгове на риба тон. Последният се състоя в събота сутринта.  Най-скъпата риба на него беше 162-килограмова риба тон, продадена за 4 млн. йени или 37 818 долара, съобщи агенция „Киодо“.

Стотици рибари опаковат и се подготвят да напуснат Цукиджи, за да се преместят в новия блестящ пазар на изкуствения остров Тойосу. Преместването тече денонощно преди откриването на новия пазар, което трябва да стане във вторник. Тук атмосферата е друга и повече от 80% от търговци на риба не я харесват и са против преместването.

В един типичен ден на пазара Цукиджи минават около 1 628 тона морски дарове на стойност около  20 милиона долара. На оживеният пазар могат да се намерят около 480 вида морски дарове и 270 вида други продукти.

Старият парцел на пазара временно ще стане паркинг за олимпийските игри в Токио през 2020 година, а след това там ще бъде издигнат търговски център.