София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Метеоролозите очакват екстремни метеорологични събития през 2020 г.

2019 г. е била втората най-топла досега в наблюденията на времето и климата

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Световната общност може да се сблъска през 2020 г. и следващите десетилетия с по-тежки метеорологични проблеми от преди. Това заяви в Женева генералният секретар на Световната метеорологична организация (WMO) Петтери Таалас. Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на емисиите на парникови газове, температурата до края на този век ще се повиши с 3-5 градуса по Целзий, предупреди той.

„2020 г. започна със събития, които имат силно влияние върху времето и са свързани с климата“, заяви ръководителят на WMO. Той обърна внимание на мащабните пожари в Австралия, за които миналата година беше най-топлата и най-сухата от всички времена метеорологични наблюдения. "За съжаление очакваме да видим много по-екстремно време през 2020 г. и през следващите десетилетия", каза Таалас, припомняйки рекордни нива на парникови газове, които задържат топлина в атмосферата.

Според WMO миналата година, запомнена от летните горещини в няколко региона на планетата, е била втората от най-топлите в историята на наблюденията на времето и климата. Средната глобална температура през 2019 г. беше с 1,1 градуса по Целзий по-висока от средната за 1850-1900 г. В същото време 2016 г. „остава най-топлата в историята на наблюденията, поради много силния феномен Ел Ниньо, предизвикващ затопляне и дългосрочни климатични промени“.

Според организацията средната температура през последните пет години (2015-2019) и през десетилетието (2010-2019) е била най-високата за всички пет и десет последователни години по време на метеорологичните наблюдения. След 1980 г. всяко десетилетие е по-топло от предходното и се очаква тази тенденция да продължи поради рекордни нива на парникови газове в атмосферата, казват експертите. „Ако емисиите на въглероден диоксид продължат, както се случва сега, тогава до края на този век температурата ще се повиши с 3-5 градуса по Целзий“, обобщи Таалас.