Гледай
на живо

Методи Андреев: "Златен век" е получил разрешение, когато кмет е Бойко Борисов

Подписано е два дни преди приемането на новия устройствен план

Бившият депутат и ексшеф на Комисията по досиетата - Методи Андреев, направи критичен разбор с аргументи и факти на "строежа на века" - небостъргача ""Златен век", перлата в короната на фирма "Артекс", в предаването "Евродикоф" по телевизия "Евроком".

Андреев, който е инженер специалист по стоманобетонни конструкции, разкри, че сагата около "Златен век" стартира едновременно с приемането на новия усройствен план на София - още през 2006 г. 

"Новият устройствен план на София излиза на 21 декемвр 2006 г. Фирмата "Кристела" тогава получава разрешение за строеж на сградата два дни преди приемането на плана", каза ексдепутатът пред Сашо Диков.

Разрешението за строежа, уточни Андреев, е дадено от тогавашния главен архитект на София Петър Диков.

Кметът на София не може да не знае това, а тогава кмет на София е Бойко Борисов", припомни ексшефът на Комисията по дисеатата. 

Според Методи Андреев след влизането в сила на Плана там може да има само 18-етажна сграда, но два дни преди това сградата е била 34-етажна, "130-мтрова , или 7 пъти по-висока от приетия норматив", наблегна Андреев. корупцията трябва да се 

Пръв бившият народен представител посочи стратегическата близост на "Златен век" до билдинга на СИК, както и факта, че корупцията при тази сграда трябва да се търси още в 2017 г.

"Розрешението за строег важи до 2012 г. Тогава срокът му е удължен до 2017-а.

Новият главен архитект на София - здравко Здравков, отхвърля първото искане.

Но не и Валентин Йовев, който го подписва - а Йовев е назначен от Борисов и е депутат от партита на Валери Симеонов", добави Андреев.

По думите му първият пробив в законността е направен още на 26 януари 2017-а, когато удължааването на решението е подписано от Йовев.

"Тав трябва да се търси завръзката на днешния скандал", убеден е Методи Андреев.